През 2016г. МИГ-Община Марица стартира изпълнението на Стратегия за местно

...
 През 2016г. МИГ-Община Марица стартира изпълнението на Стратегия за местно
Коментари Харесай

МИГ-Община Марица подпомогна 11 бенефициенти с проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси“


 

През 2016г. МИГ-Община Марица започва осъществяването на Стратегия за локално развиване на територията на община Марица с обезпечено финансиране за планове на бенефициенти от три европейски фонда. Първоначално утвърденият бюджет на Стратегията е в размер на 6 375 575лв., като през 2022г. е повишен на 7 002 684лв.

Бюджетът на Стратегията на МИГ-Община Марица по линия на Европейския обществен фонд посредством Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ е в размер на 1 314 109,44лв. и е разпределен по 4 ограничения за подкрепяне. В интервала 2018г.-2020г. екипът на МИГ организира 7 приема по тези ограничения и провежда оценката на 23 получени планови оферти като 16 от тях бяха утвърдени за финансиране. Сключени бяха 13 административни контракта за даване на безплатна финансова помощ с 11 бенефициента.

По Мярка М02. „ Активно включване - младежи “ през 2018г. и 2019г. бяха финансирани 3 плана на трима бенефициенти, които идентифицираха и задействаха 43 стопански неактивни младежи до 29г. от обитаемоте места на община Марица и сътвориха благоприятни условия за професионална реализация на 22-ма от тях, като закупиха уместно съоръжение за основаните работни места. Общият размер на изплатената безплатна финансова помощ по тази мярка 204 536лв.

Мярка М03 „ Добри и безвредни условия на труд “ – най-атрактивната мярка за бизнеса, финансирана от Европейски структурни фондове, обезпечи безплатни средства в размер на 494 957лв. на седем бенефициенти. Чрез нея в 7 предприятия от територията на МИГ-Община Марица се усъвършенстваха изискванията на труд за служащите и чиновниците. Бенефициентите закупиха персонални и групови защитни средства, особено работно облекло за своите служащи и чиновници, системи за ръководство на човешките запаси, проведоха образования по отношение на характерните опасности за здравето, свързани с съответното работно място, някои от тях получиха стандарти за безвредни условия на труд. Повечето от предприятията осигуриха по плановете обществени придобивки за работещите, като оборудваха места за отдих, хранене и отмора в предприятията.

По Мярка М04 „ Социално-икономическа интеграция на уязвими групи “ бяха финансирани 2 плана, посредством които бяха включени в претовареност 19 представители на уязвими групи за интервал от 6 месеца и 19 представители на същите групи за 12 месеца, както и бяха извършени семинари по тематики, свързани със фамилното обмисляне и виновното родителство, повишение на здравната просвета и на културата по отношение на разделното събиране на зелени и биоразградими боклуци. Също по този начин бяха извършени 27 здравни съвещания за дами от уязвимите групи. Общият размер на предоставеното безплатно финансиране за двата плана е съвсем 300 000лв.

Целият финансов запас в размер на 263 598лв. по размер М05 „ Активно включване – уязвими групи “ беше възложен по план „ Насърчаване за обществено включване на лица в неравностойно състояние от обитаемоте места на община Марица “ с бенефициент община Марица. По плана бяха наети на трудов контракт 28 сътрудници обществена активност за полагане на грижи в фамилна среда за възрастни хора и деца с увреждания за интервал от 12 месеца. Също по този начин беше обезпечена психическа поддръжка за участниците по плана, като бяха извършени 114 психически съвещания. В 10 обитаеми места от територията на община Марица бяха извършени 10 здравно-консултативни беседи за повишение на здравната мотивация и здравното обучение на самостоятелно равнище за вдишване на отговорност и самодейност за личното здраве.

Включването на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ в Стратегията на МИГ-Община Марица през сегашния програмен интервал и реализирането на ограниченията подкрепиха процеса по възстановяване достъпа до обществени услуги на разнообразни групи от популацията. Бяха подкрепени най-уязвимите групи, които получиха достъп до интегрирани услуги, свързани с превъзмогването на комплексните проблеми, подбудени от неналичието на претовареност, на достъп до обществени и здравни услуги и други Бяха подкрепени предприятията за вложения, ориентирани към възстановяване качеството на работните места и квалификацията и уменията на заетите в тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР